Vestiging

Kievitstraat 15, 1761 XA, Anna- Paulowna, Noord-Holland

06-41281621

Neem contact op, wij staan graag voor u klaar!

Ma - Vr: 08:30 - 17:00

Zaterdag op afspraak. Zondag gesloten.

Draagmuur opvangen

De expert in het opvangen van (draag) muren

Dragende muur opvangen

Doorbraakgigant is specialist in muur opvangen. Het opvangen van een draagmuur is vereist wanneer je een muur wilt slopen. Als je van plan bent om bijvoorbeeld je woonkamer uit te breiden of een open keuken te creëren in je woning, is het vaak noodzakelijk om een draagmuur op te vangen. Dit kan gedaan worden door het plaatsen van een latei, waardoor scheuren en verzakkingen in de muur voorkomen worden. Maar hoe weet je of een muur dragend is en welk type latei moet je gebruiken? Wij geven graag antwoord op deze vragen en handige tips. Draagmuur opvangen lastig? Niet voor de experts van DoorbraakGigant!

Hoe kun je bepalen of een muur een draagmuur is?

Een draagmuur is een essentieel onderdeel van een woning. Het is raadzaam om de bouwtekeningen te bekijken, omdat deze alle informatie over de muren bevatten en je direct de draagmuren kunt herkennen.

Indien je geen toegang hebt tot de bouwtekeningen, zijn er verschillende kenmerken waaraan je een draagmuur kunt herkennen, zoals:

 • Draagmuren zijn opgebouwd uit stevige materialen zoals kalkzandsteen, kalksteen of baksteen.
 • Een draagmuur heeft een dikte van meer dan 20 centimeter.
 • Een draagmuur fungeert vaak als buitengevel.
 • De constructie boven de muur geeft vaak aan of het om een draagmuur gaat. Als de muur doorloopt naar boven, is dit meestal een draagmuur.
 • Bekijk de kruipruimte. Een muur zonder extra fundering is meestal geen draagmuur.
 • Klop op de muur. Als het hol klinkt, is het geen dragende muur. Een draagmuur is massief en klinkt dof als je erop tikt.
 • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur.

Is het toegestaan om zonder vergunning een draagmuur te slopen?

Bij het verwijderen van een draagmuur is een omgevingsvergunning vereist, aangezien elke structurele wijziging aan je huis deze vergunning nodig heeft.

Een structurele wijziging omvat aanpassingen aan dragende muren, vloeren, gevels en daken. Het opvangen van een draagmuur vereist dus ook een vergunning. Als je echter een niet-dragende muur wilt verwijderen, is een omgevingsvergunning niet nodig.

Het opvangen van een draagmuur brengt belangrijke veiligheidsrisico’s met zich mee, waaronder verzakking van de constructie, scheuren in de muren en in extreme gevallen zelfs instorting. Bij de vergunningsaanvraag zal de gemeente beoordelen hoe de belasting wordt opgevangen, op basis van de constructieberekening die bij de aanvraag moet worden ingediend. Het is aan te raden om deze berekening te laten maken door een constructeur, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheidseisen bij het verwijderen en muur opvangen.

Stappenplan voor het opvangen van een draagmuur

Het is aan te raden om een sloop expert zoals DoorbraakGigant in te schakelen bij muur opvangen. Het is veel verstandiger om een erkend bedrijf een steunmuur, tussenmuur of dragende muur te laten verwijderen dan om het zelf te doen. De functie van de draagmuur moet namelijk worden vervangen door een andere constructie, vaak door middel van stalen balken.

Als je een latei wilt plaatsen voor een dragende (binnen)muur, zijn er zes stappen die je moet volgen om de muur veilig te verwijderen en op te vangen:

 1. Bereid je goed voor: voordat je begint met het verwijderen van een muur, is het belangrijk om te weten of het een draagmuur is en hoeveel muur je wilt verwijderen. Dit heeft ook invloed op de kosten en of je een vergunning nodig hebt.

 2. Vraag een omgevingsvergunning aan: bij het verwijderen en opvangen van een draagmuur heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij het omgevingsloket in jouw gemeente, samen met een constructieberekening.

 3. Laat een constructieberekening uitvoeren: een constructieberekening is vereist om aan te tonen dat de verbouwing aan alle veiligheidsnormen voldoet en moet voldoen aan het Bouwbesluit.

 4. Laat een stempelplan maken: een correct stempelplan is essentieel voor het opvangen van het gewicht dat voorheen op de draagmuur rustte. Een constructeur kan het stempelplan voor je maken.

 5. Plaats de stempels: de stempels zorgen ervoor dat het gewicht wordt opgevangen en tijdelijk de krachten worden afgedragen.

 6. Slopen van de muur: de muur zal worden gesloopt en vervangen door een latei die de rest van de muur ondersteunt. Dit zal gebeuren als onderdeel van een stalen constructie, bestaande uit twee kolommen aan beide zijden van de opening waar de muur stond. Het is raadzaam om een aannemer of sloopbedrijf in te schakelen voor deze complexe klus, aangezien zij verzekerd zijn en de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om het project succesvol af te ronden.

Bent u klaar om een (draag) muur te laten opvangen? Neem vandaag nog contact op met een van onze sloop experts. Uiteraard kunt u ook een vrijblijvende offerte aanvraag doen. Klik hiervoor op de onderstaande knop.

×